Explenatórius és közösségépítő újságírás

Súlyosabb büntetést kapott a gépkocsiját bódult állapotban vezető kábítószer-kereskedő

ankor | 2023.12.15. | Belföld

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség még novemberben indítványozta a büntetés súlyosítását annak a vádlottnak a büntetőügyében, aki jelentős mennyiségű kábítószerrel kereskedett és bódult állapotban vezetett – közölte a Főügyészség a sajtóközleményében.

A Pécsi Ítélőtábla a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyetértve most a súlyosbítás mellett döntött.

Az ügy előzménye, hogy a zalai vádlott a 2010-es évek közepétől ismerősi, baráti körében rendszeresen értékesített kábítószert, illetve ismerőseinek különféle szívességekért cserébe kábítószert adott át.

2021. májusában marihuánától bódult állapotban vezette gépkocsiját, a közúti ellenőrzést végző rendőrjárőr jelzésére nem állt meg, majd menekülés közben az árokba hajtott. A vádlottnál tartott házkutatás során a nyomozó hatóság további, értékesítésre szánt, jelentős mennyiségű kábítószert foglalt le.

A Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottat – a váddal egyezően – jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, valamint járművezetés bódult állapotban vétségében mondta ki bűnösnek, és 6 év szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítés iránt fellebbezett. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a másodfokú eljárásban – az ügyészi fellebbezés fenntartásával – a vádlottal szemben hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

A Pécsi Ítélőtábla jogerős ítéletével a vádlott büntetését 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre súlyosította.