Explenatórius és közösségépítő újságírás

Vulkán tört ki az izlandi Reykjanes-félszigeten hetekkel a város evakuálása után

ankor | 2023.12.19. | Külföld

A Reykjanes-félszigeten helyi idő szerint 17 óra körül kezdődött a kitörés, melyet földrengés előzött meg – áll az Izlandi Meteorológiai Hivatal közleményében. Az események Hagafell közelében zajlanak, mely mintegy 3 kilométerre északra található Grindavík városától.

Az izlandi parti őrség egy videót tett közzé a Facebookon. Ezen az egyik helikoptere a helyszínen látható hétfő este, amint a földrepedésből kitörő izzó láva fölött lebeg.

Rikke Pedersen, az Északi Vulkanológiai Központ tudósa és vezetője szerint a repedés a múlt hónapban keletkezett a föld alatt, 15 kilométer hosszan nyúlt el, és a magma a felszín alatti repedésbe hatolt be. Hétfőn az a repedés elérte a felszínt, egy 4 kilométeres törésből áramlott a magma.

Ez a negyedik kitörés a térségben 2021 óta, és az eddigi legnagyobb – áll az izlandi kormány keddi közleményében, mely szerint a kitörés nem jelent életveszélyt, de a területet minden forgalom elől lezárták, és határozottan figyelmeztették az embereket, hogy ne közelítsék meg a területet.

A Reykjanes félsziget rendőrsége kedden közölte, hogy a tudósoknak

„több napra lesz szükségük a helyzet felméréséhez”,

Az utak csak a a hatóságokkal együttműködő csapatok előtt állnak nyitva a Grindavík melletti „veszélyzónában”. A rendőrség azt tanácsolta a lakosságnak, hogy „legyenek tudatában annak, hogy a felszabaduló gáz veszélyes lehet”.

Amikor novemberben kialakult a föld alatti magma-alagút, kiürítési parancsot adtak ki Grindavík és a környező települések számára, megakadályozva a lakókat abban, hogy éjszakára otthonukban maradjanak – jelentette a RÚV közszolgálati műsorszolgáltató.

Novemberben az ország polgári védelmi ügynöksége figyelmeztetett:

„Egyértelmű, hogy olyan eseményekkel van dolgunk, amelyeket mi, izlandiak még nem tapasztaltunk, legalábbis a Vestmannaeyjar kitörése óta nem” – utalva egy 1973-as kitörésre, amely figyelmeztetés nélkül kezdődött és 400 embert elpusztított. otthonok.

Az Izlandi Meteorológiai Hivatal szerint a kitörés első két órájában másodpercenként több száz köbméter láva szabadult ki. De a kitörés intenzitása és a szeizmikus aktivitás szintje a térségben kedd hajnalra csökkent, és a láva oldalra terjedt az újonnan megnyílt repedések mindkét oldaláról.

A több mint 3000 lakosú település immár lakatlan – közölte kedden a RÚV a rendőrségre hivatkozva. A turisták körében kedvelt hely, mert mintegy 7 kilométerre fekszik a híres Blue Lagoon geotermikus gyógyfürdőtől. A Blue Lagoon a múlt hónapban egy időszakra bezárt egy esetleges kitörés kezdeti jelei után. Épp vasárnap nyílt meg újra a vendégek előtt – de kedden azt közölték, hogy a kitörés miatt átmenetileg ismét bezár.

Pedersen szerint nehéz megmondani, meddig fog tartani a kitörés, mivel ez a felszín alatti magma utánpótlásától függ – vagyis a kitörés egy héttől több hónapig is eltarthat.

Az Izlandra induló és onnan induló járatok nem voltak azonnali fennakadások, és a nemzetközi légi folyosók továbbra is nyitva maradnak – közölte a kormány. Hozzátette, hogy a kitörések általában nem okoznak nagy robbanásokat vagy jelentős mennyiségű hamutermelést a sztratoszférában.

Az Icelandair kedd reggel közleményt adott ki, amelyben megismételte: az incidens nem befolyásolta a légiforgalmat. Az ország nemzeti légitársasága hozzátette, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet, és tájékoztatni fogja az utasokat a további fejleményekről.

A hatóságok novemberben azt is közölték, hogy védőárkot készítenek a Grindavíktól körülbelül 7 kilométerre lévő geotermikus erőmű körül, amely árammal és geotermikus vízzel látja el a félsziget 30 000 lakosának otthonait.

Forrás: CNN