Explenatórius és közösségépítő újságírás

Könyv készül a csepeli kettős gyilkosságról

ankor | 2023.01.06. | Kult, True crime

Tizennégy éve történt a magyar kriminalisztika egyik legmegdöbbentőbb esete. 2009. január 7-én egy alig 6 millió forintos sikkasztás kettős kivégzésbe torkollott, melyről az egyik áldozat hangfelvételt készített a nyakában lógó diktafonnal. Ezt a felvételt sosem hozták nyilvánosságra, a Szürke Zóna Podcast azonban rekonstrukciót készített róla egy négyrészes true crime podcast-sorozat keretében.

A műsor szerkesztői a tragédia 15. évfordulójára ún. explenatórius tényregényt adnak ki, melyhez nem csak a nyomozati anyagok, de az ügy számos érintettjével készített mélyinterjú szolgáltat alapot. A könyv követni fogja a négyrészes podcast-sorozat struktúráját, és kizárólag ellenőrizhető forrásból származó tények mentén mutatja be a cselekmény hiteles történetét, valamint be kívánja mutatni a csepeli kettős gyilkosság tényleges hátterét is. 

A példátlan bűnügy előzménye, hogy Deme Gábor, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola igazgatója, egyben a csepeli szocialista pártélet aktív tagja az iskolában dolgozó élettársával 2008 nyarától kezdve különböző fiktív számlák és hamis kiküldetési rendelvények felhasználásával emeltek ki kisebb-nagyobb összegeket az iskola vagyonából. A hiány végül már meghaladta a 6 millió forintot. Amikor Takács József, az intézmény vezetője erre rájött, felfüggesztette mindkettejüket, az igazgató azonban ellentámadásba lendült. Azzal védekezett, hogy épp Takács, azaz korábbi mentora volt az, aki sikkasztott. Vádjai szerint a csepeli képviselő-testület tagjaként MSZP-s pártrendezvényeket finanszírozott az iskola pénzéből. A békés elválást elősegítő egyeztetések során parttalan vita alakult ki, mely egymás fenyegetéséig eszkalálódott. Ekkor (egy nappal a gyilkosság előtt) az intézményvezető Deme elé tárta a terhelő bizonyítékait, melyeket a két ünnep között gyűjtött össze, egyben kilátásba helyezte, hogy feljelenti a fiatalembert, akit korábban fia helyett fiaként patronált. 

A gyilkosságnak helyt adó iskolaépület. Jelenet a Csepeli kettős gyilkosság – Hatalmat minden áron című dokumentumfilmből

Másnapra egy újabb (utolsó) találkozót beszéltek meg a Széchenyi utca 93. szám alatti iskolában. Ennek célja az volt, hogy az igazgató leadhassa a nála maradt munkahelyi eszközeit. Az átadás-átvételre azonban nem egyedül érkeztek: míg Takács az egyik fiatal tanárt, Papp Lászlót hozta magával, addig Deme a hozzá feltétlen lojalitással viseltető Kun Tamással, az iskola biztonsági őrével állított be. Az ő jelenlétére Demét leszámítva senki sem számított, különösen, hogy még az ünnepek előtt, minden szó nélkül elhagyta a munkaállomását, amikor tudomást szerzett arról, hogy az általa messzemenőkig csodált igazgatót egy zárcserének köszönhetően már nem engedik be az irodájába.

Nagyjából 18 óra 15 perctől az eseményekről hangfelvétel készült, ugyanis Papp László, mielőtt ajtót nyitott volna az érkezőknek, elindította a rögzítést, majd a kardigánja alá rejtette a diktafonon. Az egyeztetés relatíve békésen indult. Vagy tíz percen át vették számba a Deme által visszaszolgáltatott és a még el nem hozott eszközöket. Ezzel párhuzamosan Kun Tamás saját számítógépét kezdte visszakövetelni, amit távozásakor az iskolában hagyott. Valódi célja ezzel az volt, hogy kinyissák nekik az igazgató irodáját, ahol a kamerafelvételeket tároló szervergép volt, azt ugyanis meg kellett szerezniük, ha meg akarták úszni a bűncselekményt. A kérését azonban nem teljesítették, mivel nála is voltak még munkahelyi eszközök, amiket nem adott le (a gép egyébként is már egy másik szobában volt elzárva, ahova épp nem volt kulcsuk). A találkozó végéhez közeledve egyértelművé válik, hogy békés úton nem fognak bejutni a szerverhez. Ekkor Kun remegő hangon annyit mond: 

“Nem szép módon intéztük.” 

Nem sokkal ezután előkapja a korábban csőre töltött fegyvert, majd halántékon lövi a tőle elforduló intézményvezetőt. Azután, hogy Deme valószínűleg kislisszolt a szobából, Kun parancsokat oszt a halálra rémült pedagógusnak, aki kérlelni kezdi az őrt, hogy ne lője le. Eleinte úgy tűnik, megmaradhat az élete, mert Kun azt mondja: “Nem lőlek le, a k… anyádat, elmondom, hogy mit kell csinálni! Akkor már rég lelőhettelek volna!” Végül azonban sor került a második kivégzésre is. Ezután elindulnak, hogy megszerezzék a szervert. A szobából kifelé menet Kun be akarja biztosítani a fegyverét, mely egy műszaki hibának köszönhetően elsül, kézenlőve a kettős gyilkost. Bár az iskola előtt azt mondja a gyanútlan civileknek, hogy egy álarcos elkövetővel dulakodott, emiatt sérült meg a keze, a felvételen jól hallható, amint a baleset mindkettejüket meglepetésként éri. 

Kun és Deme már a helyszín feltárását követően is gyanúsak voltak. Kunra nézve árulkodó volt az iroda ajtaján éktelenkedő méretes lábnyom, melyet akkor hagyott ott, amikor összevérzett talpával berúgta azt. Deme szerepe az ügyben csak akkor vált egyértelművé a nyomozó hatóság számára, amikor megtalálták a diktafont, emiatt kénytelen volt abbahagyni a színjátékot, miszerint ő már korábban eljött a találkozóról és akkor még minden rendben volt. Ő ugyanis mindvégig hallható, ráadásul a tervszerű együttműködésük is tetten érhető a szavaion. Amikor kiderült, hogy épp ő volt az, aki felhívta a gyilkos figyelmét, hogy a kamerafelvételeket tároló szervergépet a kézlövéstől függetlenül el kell tüntetni, stratégiát váltott, és azzal védekezett: az életét féltve cselekedett, amikor Kun utasításait végrehajtva kitépte a gépet a helyéről, majd gondoskodott arról, hogy senki ne találja meg, a rendőröknek pedig azért nem szólt, mert félt Kuntól, aki “mindenre képes, így is sok mindent megúszott”, illetve aki jóban van a csepeli rendőrkapitánnyal. Ez utóbbi körülmény számos spekuláció alapját képezte az évekig elhúzódó büntetőeljárásban, melyre nem volt rest Deme Gábor ügyvédje is felfűzni a védekezés egyik vezérfonalát. Ezt a szálat, ahogy sok egyebet is le fogja fedni a minden eddiginél alaposabb könyv.

Az irodalmi feldolgozással kapcsolatban egy új podcast sorozat is indul. Az Ötödik lövésben a szerző a true crime műfajról, egy bűnügyi regény megírásának tapasztalatairól, illetve arról beszél, milyen behatások érték a még tizennégy év távlatában is meglepő fordulatokat tartogató ügy feltárása során. 

Frissítés:

2023. november 11-én megjelent a csepeli kettős gyilkosságról szóló könyv. Kapható a könyveket forgalmazó boltokban, de a Juniperus Publishing kiadó webshopján dedikált példány rendelhető: https://www.juniperuspub.hu/p/a-csepeli-kettos-gyilkossag-konyv1/

Borítókép forrása: Index – Örökre bezárják a csepeli kettős gyilkost, fotó: Marjai János