Explenatórius és közösségépítő újságírás

Néhány aktát rosszul iktattak, így derült ki a CIA agymosó projektje

ankor | 2023.01.20. | Podcast, Történelem

A gyanú, hogy az ellenséges hatalmak olyan tudatmódosító, agymosó technológiák birtokában vannak, amelyekkel akár tömegeket is képesek manipulálni, már a második világháború után felmerült. Erre az USA elsősorban a Szovjetunióbeli koncepciós perek alapján következtetett. Felmerült ugyanis a kérdés: mivel érhette el az orosz vádhatóság, hogy a vádlottak faarccal, minden ellenkezés nélkül beismerjék a legképtelenebb vádakat? Az amerikaiak a józan ésszel felfogható, evilági magyarázat formájában találták meg a választ: a vádlottakat minden bizonnyal különböző drogokkal és hipnózissal hozták önkívületi állapotba. Ez a felismerés azonban egy újfajta hadszíntér eljövetelét ígérte, melyet a tudatbefolyásolás terén kellett (volna) megvívni, és amelyre – ahogy sok más területen is – az Egyesül Államok elsőként kívánt belépni. Ráadásul a koreai háborúban fogságba esett amerikai katonák 70%-a tett nyilvánosan olyan nyilatkozatot, amelyben elítélte a háborút és/vagy beismerte, hogy az amerikaiak vegyi és biológiai fegyvereket is bevetettek. E nyilatkozataikat a szabadulásukat követően sem vonták vissza, ami megint csak arra utalt, hogy a katonák tudatát valamilyen módszerrel sikerült befolyásolni. 

Így kerülhetett sor arra, hogy CIA elindította az évtizedekig ismeretlen projektjét, az MKUltra programot, melynek célja egyrészt a „titkos szovjet technológiák” feltérképezése volt, másrészt az, hogy hasonló eljárások kidolgozása útján módot találjanak a gyilkológépnek szánt emberek (főként ügynökök) beprogramozására. Noha a CIA a program dokumentumainak oroszlánrészét megsemmisítette, 20 ezer rosszul iktatott oldal előkerült. Emiatt a kormányzat túlnyomó többsége által nem ismert MKUltra ügyével az amerikai kongresszus hírszerzési vegyes bizottsága is kénytelen volt foglalkozni 1977-ben. 

A Szürke Zóna Podcast feldolgozta a témát, melynek keretében a szerkesztők számos forrást megvizsgálva tárták fel többek közt a következőket: 

  • Az LSD volt az a pszichedelikus anyag, amitől a program sikereit várták, és aminek a hadiipari hasznosítása útján egész városok harcképtelenné tételét remélték.
  • Az MKUltra tudósai idővel már egymáson is kísérleteztek, persze csak a másik tudta nélkül. Ismert volt egy ügynök, aki a munkahelyi összejöveteleken kizárólag a maga által hozott borosüvegből volt hajlandó inni, amit végig a kezében tartott, nehogy valaki belekeverjen valamit az italába.
  • Azután, hogy egy Frank Olson nevű férfi (nem tudván, hogy a napokon át tartó paranoid rohamai nem az elméje megbomlásának előjele, hanem annak az eredménye, hogy valaki  kísérleti alapon bedrogozta) önkezével véget vetett életének, a CIA az alvilág felé nyitott, mert ha abban a közegben valaki belehal, az nem kavar akkora port. Emiatt bordélyházakat létesítettek a “cég” pénzén, és az ott bedrogozott kuncsaftok viselkedését figyelték meg.
  • Jóval később, amikor két szakember mélyinterjúkat készített szovjet vallatótisztekkel és egykori foglyokkal, kiderült, hogy a “kommunista agymosási és vallatási technikák” mögött nem kidolgozott tudatbefolyásolási módszerek álltak, hanem a terror, azaz a fizikai kényszer, a pszichológiai nyomás, az elszigetelés, a megalázás és a kiszolgáltatottság hagyományos eszközei. 
  • A CIA kutatórészlegénél azonban nem hittek ezeknek a megállapításoknak, ebben pedig közrejátszott a Kennedy-merénylet, ugyanis úgy gondolták, Lee Harvey Oswald is egy “mandzsúriai jelölt” volt, mivel megjárta a Szovjetuniót, és ott biztos beprogramozták, hogy adott jelre gyilkoljon. 

Az epizódban felmerül egy közelmúltbeli magyar eset is: egy büntetőeljárás terheltje azzal magyarázta garázda tetteit, hogy valaki cukorral kínálta egy tüntetésen, majd később utasítást adott arra, hogy zászlót égessen, melyet a tudatbefolyásoló édesség hatása alatt készséggel teljesített. 

A Szürke Zóna Podcast a legalálitás és illegalitás határán való egyensúlyozással foglalkozik. Érdekes társadalmi jelenségeket, “szürke zónás” bűnügyeket dolgoznak fel, sok esetben szekták, illetve történelmi események is a vizsgálatuk tárgyát képezik. Elfeledett bűnökről szóló sorozatuk első részében Nanking meggyalázását, illetve a részben abból következő 731-es egység emberkísérleteit vizsgálták, melynek mi is alapos cikket szántunk.