Explenatórius és közösségépítő újságírás

Eddig nem hallott hangfelvételek jelentek meg Csepel legismertebb bűnügyéről

ankor | 2023.02.20. | Podcast, True crime

A nyilvánosság számára eleddig nem megismerhető hangfelvételek láttak napvilágot a 2009-ben lezajlott csepeli kettős gyilkossággal összefüggésben. Természetesen nem a gyilkosságról készült hangfelvételről van szó, ugyanis annak zárt kezeléséhez megkérdőjelezhetetlen társadalmi konszenzus fűződik. 

A Szürke Zóna Podcast “Az ötödik lövés” című rovata alatt megjelent epizódban a 2009. január 7-ei diszpécser-kommunikáció részletei hallhatók, amelyet a csepeli rendőrkapitányság ügyelete, illetve a BRFK folytatott azon a tragikus estén. Ennek, valamint az egész epizódnak köszönhetően több olyan ismeret birtokába kerülhet a hallgató, amihez ezelőtt (a mélyreható vizsgálat híján) nem volt a nyilvánosságnak hozzáférése. Az epizódból kiderül: 

  • A gyilkosság valóban meglepte még a tapasztaltabb rendőri vezetőket is, akik már a felderítés korai szakaszában is gyanakvással szemlélték a körülményeket, különösen az egyetlen “túlélő”, Kun Tamás által elmondottak fényében.
  • A köztudatban több téves információ kering a gyilkosságról, főként az azt követő eseményekre vonatkozóan. Így például arról, hogy Kun Tamás milyen körülmények közt találkozott az első szemtanúkkal azután, hogy meglőtt kézzel elhagyta az iskolát. 
  • A gyilkosságról készült hangfelvétel mélyvizsgálata olyan – a szakértői átiratban nem szereplő – mondatokra deríthet fényt, amely merőben megdönti az azóta életfogytiglanra ítélt másodrendű vádlott, Deme Gábor védekezését, miszerint ő az életét féltve követte Kun Tamás utasításait. Mindez azért jelentős, mert Deme azóta is kitart a verziója mellett. 
  • Az elmúlt fél évben mindkét elkövető interjút adott a podcast szerkesztőjének, noha eddig teljes mértékben elzárkóztak a nyilvánosságtól. Az interjúk részleteit a hallgatók egy későbbi epizódban tudják majd megismerni. 

A közzétett felvételek is meglehetősen informatívak, ahogy a szóban forgó podcast-epizódnak köszönhetően is sok, eddig nem ismert értesülés birtokába kerülhet a hallgató.

Mint korábban megírtuk, könyv készül a csepeli kettős gyilkosságról, melynek megjelenésére a tragédia 15. évfordulója idején lehet számítani. Addig is “Rezső”, a könyv szerzője, egyben a Szürke Zóna Podcast szerkesztője és producere az Ötödik lövés című sorozat keretében számol be a feldolgozás során szerzett tapasztalatairól. 

2009. január 7-én történ a magyar kriminalisztika egyik legmegdöbbentőbb esete: egy alig 6 millió forintos sikkasztás kettős kivégzésbe torkollott, melyről az egyik áldozat hangfelvételt készített a nyakában lógó diktafonnal. Ezt a felvételt sosem hozták nyilvánosságra, a Szürke Zóna Podcast azonban rekonstrukciót készített róla egy négyrészes true crime podcast-sorozat keretében.