Explenatórius és közösségépítő újságírás

Megjelent a Csepeli kettős gyilkosságról szóló könyv

ankor | 2023.11.10. | Kult, True crime

Ahogy korábban megírtuk, minden eddiginél alaposabb tényfeltáró mű készül a csepeli kettős gyilkosságról. A 2009-es ügy arról vált híressé, hogy az egyik áldozat felvételt készített a kivégzésről a nyakában lógó diktafonnal. A könyv most elkészült.

A több mint 600 oldalas mű hátteréről tudni érdemes, hogy szerzője három évig kutattatta az ügyet, melynek január 7-én lesz a 15. évfordulója. 

A könyv elkészülte érdekében mindkét elkövető interjút adott, de például az MSZP-s Szenteczky János, akit a gyilkosságot megelőzően a felbujtó, Deme Gábor meglátogatott, nem élt az interjú lehetőségével, de maga az MSZP sem reagált a megkeresésre. 

Nem mellékes az sem, hogy a gyilkosságokat elkövető Kun Tamás másfél évtizedes hallgatását megtörve döntött úgy, hogy interjút ad (tudvalevő, hogy noha mindkét elkövető életfogytiglani börtönbüntetést kapott, Deme Gábort felbujtásért nem lehetett elítélni, ugyanis ahhoz szükség lett volna Kun Tamás terhelő vallomására).

Deme a vele készült interjúban utalás szintjén megterhelte a csepeli MSZP-t és több olyan személyt, akik ismerősi viszonyt ápolnak a diósdi maffiaper vádlottjaival, ideértve a gyilkost, Kun Tamást, illetve az ő barátját, Császár Mihályt, aki akkor csepeli rendőrkapitány volt. 

Mint megírtuk, Deme Gábor perújításra készül, melyet arra kíván alapozni, hogy a cselekmény, melytől mindmáig függetleníteni akarja magát, a magánnyomozása alapján egy olyan maffialeszámolás volt, amihez őt tették meg bűnbaknak. Erre akarja alapozni az általa tervezett perújítást, de erről egy önálló fejezet szól a könyvben.

A 2009. január 7. napon megvalósult bűncselekményről szinte egyáltalán nem készült olyan irodalmi mű, amely kellő alapossággal, hitelesen és teljeskörűen feldolgozná ezt a magyar kriminalisztika történetében kétségkívül egyedülálló kettős emberölést. Ez a könyv erre vállalkozik. 

A Csepeli kettős gyilkosság megrendelhető a Juniperus Publishing webshopjában: https://www.juniperuspub.hu/p/a-csepeli-kettos-gyilkossag-konyv1/

Ez is érdekelheti: