Explenatórius és közösségépítő újságírás

Kun Tamás: „Maga nem akarja tudni a csepeli kettős gyilkosság okait!”

ankor | 2023.08.17. | Podcast, True crime

Tizennégy év után megszólalt a csepeli kettős gyilkosság elkövetője. Kun Tamás a tiszalöki börtönből adott interjút a Szürke Zóna Podcast szerkesztőjének, melyből az egyes részletek az Ötödik lövés című műsorban hallhatók.

A hatalmas megbotránkozást okozó bűncselekmény sokáig a média figyelmének középpontját képezte, különösen, hogy ez volt az a gyilkosság, amiről az egyik áldozat hangfelvételt készített a nyakában lógó diktafonnal. A csepeli kettős gyilkosságról 2023-ban könyv jelenik meg, melyben a szerző számos, a nyilvánosság előtt eddig nem ismert fordulatot mutat be.

Az ügy előzménye, hogy Deme Gábor, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola igazgatója, egyben a csepeli szocialista pártélet aktív tagja az iskolában dolgozó élettársával 2008 nyarától kezdve különböző fiktív számlák és hamis kiküldetési rendelvények felhasználásával emeltek ki kisebb-nagyobb összegeket az iskola vagyonából. Ez kitudódott, amire válaszul Takács József, az intézmény vezetője (nem mellesleg Deme egykori mentora) úgy döntött, felmond az igazgatónak, aki 2008. december 16-án – egy betörés miatt eszközölt zárcserének köszönhetően – már nem tudott belépni a saját irodájába. Ekkor az iránta feltétlen hűséggel viseltető, iskolarendőri funkciókat ellátó pedagógiai asszisztens, Kun Tamás szintúgy távozott.

2009. január 7-én került sor a tragikus eseményekre, amikor este 18:15 körül egy utolsó tárgyaláson a helyszínen Demével együtt megjelenő Kun fegyvert rántott, aztán főbe lőtte Takácsot. A jelenlévő fiatal pedagógus, Papp László is az őr áldozatául esett, és mivel Kun a szobából kifelé menet véletlenül kézen lőtte magát, nem derülhetett ki, hogy a tanárnak ott lógott a nyakában a bekapcsolt diktafon, melyről éjszaka, a helyszínelés során derült ki, hogy rögzítette az eseményeket.

A felvételt sosem hozták nyilvánosságra, de a Szürke Zóna Podcast egy négyrészes sorozata keretében bemutatta a rekonstrukcióját.

Kun Tamás a gyilkosságok után saját kezébe lőtt, mentők vitték el. A képet Veres Viktor készítette, forrás: Blikk.hu

Tudvalevő, hogy Kun azóta nem állt szóba senkivel. Hiába emlegette az első perctől fogva, hogy egy maszkos elkövető felelős a kettős gyilkosságért, nem ő, a hatóságokkal az első pillanattól fogva nem volt hajlandó együttműködni. A Hír tv-től 50 millió forintot kért volna a szereplésért, amit a csatornának érthető okokból nem állt módjában kifizetni. A Csepeli kettős gyilkosság című könyv elkészülte érdekében azonban hozzájárult egy interjúhoz, melyből számos dolog kiderült:

  • Kun Tamás védekezése változatlan: nem ő gyilkolt, hanem egy álarcos elkövető, akivel felvette a harcot; eközben sérült meg. Noha a felvételen hallható, amikor közli, hogy kézen lőtte magát, ezt szerinte ő „csak úgy odamondta”.
  • Korábbi barátjáról, Császár Mihályról, aki Csepelen volt rendőrkapitány a cselekmény idején, gátlásosan nyilatkozott. Több információt, így például a megismerkedésük történetét, nem volt hajlandó elmesélni.
  • Az interjú során az ártatlanságának hangoztatása mellett beszélt az iskolában betöltött pozíciója természetéről, de szóba került az is, hogy szerinte hamisak a Deme Gáborral kapcsolatos híresztelések, miszerint nagyon rossz légkör alakult ki a CSISZI-ben a vezetése alatt. Úgy gondolja, a pszichológusok – akik csoportfoglalkozások keretében segítettek feldolgozni a traumát a pedagógusoknak – telebeszélték azoknak a fejét, akik korábban nem adták jelét annak, hogy bármi probléma lett volna az iskolában.
  • Beszélt Kaszt Imrénéről is, akihez a büntetőeljárás egyik legméltatlanabb fordulata köthető: ő volt az a martonvásári nyugdíjas, aki azzal a közléssel mutatkozott be a médiában, hogy szerinte “Kun Tamás egy bérgyilkos, akit Császár Mihály irányít”. Részvétele a tárgyalások során értelmetlen volt: nem bizonyított semmit azon kívül, hogy a birtokában volt egy Kun Tamás nevével ellátott, köztársasági címeres névjegykártya, amit elvileg Császár Mihálytól kapott 10 évvel korábban.

Kun Tamás megnyilatkozása azért is bír jelentőséggel, mert noha mindkét elkövető életfogytiglani börtönbüntetést kapott, Deme Gábort felbujtásért nem lehetett elítélni, ugyanis ahhoz szükség lett volna legalább egy terhelő vallomásra Kun részéről. Mivel azonban az őr annak ellenére hallgatta el az elkövetés valódi motivációját, hogy azzal nagy eséllyel megmenthette volna magát attól, hogy élete végéig rácsok mögött legyen, Demét csak, mint bűnsegéd ítélhették el.

A Kun-interjú fordulatait bemutató Ötödik lövés epizód meghallgatható valamennyi platformon: