Explenatórius és közösségépítő újságírás

Özvegy Takács Józsefné: “Tiltakozom! Férjem nem volt Deme mentora!”

ankor | 2023.10.16. | True crime

Mint megírtuk, perújításra készül Deme Gábor, a csepeli kettős gyilkosság büntető ügyének egyik elítéltje. Cikkünkben több fejleményt is megosztottunk a közel 15 évvel korábbi eseményről, melyek mind a Deme Gáborral készített interjúból derültek ki, és amelyek mind szemléltetésre kerülnek a kettős gyilkosságról szóló, novemberben megjelenő bűnügyi tényregényben

Azt követően, hogy a fenti cikkünk futott egy kört a közösségi médiában, a gyilkosság egyik áldozatának özvegye „határozott tiltakozását” fejezte ki komment formájában. Cikkünben ugyanis a következő bekezdés szerepelt: 

„Az ügy előzménye, hogy Deme Gábor, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola igazgatója, egyben a XXI. kerületi szocialista pártélet aktív tagja az iskolában dolgozó élettársával 2008 nyarától kezdve különböző fiktív számlák és hamis kiküldetési rendelvények felhasználásával emeltek ki kisebb-nagyobb összegeket az iskola vagyonából. Amikor ez kitudódott, Takács József, az intézmény vezetője (nem mellesleg Deme egykori mentora) úgy döntött, felmond az igazgatónak, aki 2008. december 16-án – egy betörés miatt eszközölt zárcserének köszönhetően – már nem tudott belépni a saját irodájába. Ekkor az iránta feltétlen hűséggel viseltető, iskolarendőri funkciókat ellátó pedagógiai asszisztens, Kun Tamás szintúgy távozott.”

Takács Józsefné a „mentor” jelzőt sérelmezte, vagy ahogy írta: 

„Nem a férjem volt deme (sic!) mentora, és ezt már egy párszor elmondtam!”

Csakhogy az özvegy állítása több tanú vallomásával mond ellent, illetve számos forrás mutat arra, hogy a 2009. január 7-én lezajlott brutális kivégzés egyik áldozata, Takács József, illetve az elítélt bűnsegéd, Deme Gábor között korábban mentor-mentorált, illetve patrónus-patronált viszony volt, egészen 2008. decemberéig, amikor a felek közötti konfliktus helyrehozhatatlan mértékűre eszkalálódott.

Dr. Stiller Magdolna (Kun Tamás védője) a 2015-ös dokumentumfilmben úgy nyilatkozott Deméről: „Takács úr már ilyen atyailag kifejezetten szerette őt.”

Felmerülhet a kérdés: a másik elkövető védőjének nyilatkozatát miért kellene irányadónak tekinteni a sértett és a másik elkövető közötti viszony természetének meghatározásakor? Csakhogy az ügyvédnő nem a saját percepciójára, hanem a nyomozati anyagra hagyatkozott, amikor véleményét ebben a kérdésben megfogalmazta. 

Császár Mihály, Csepel akkori rendőrkapitánya, aki régóta jóban volt Kun Tamással, a kettős gyilkosság elkövetőjével (amely körülmény miatt számos alkalommal került a média célkeresztjébe), a vallomásában újfent olyan relációról számolt be Deme és Takács tekintetében, ami leginkább a mentor-mentorált viszonyt idézi: 

Részelt Császár Mihály vallomásából

Kocsis Mária, akinek Takács József 2008. decemberében felkínálta az igazgatói posztot, a tárgyaláson úgy idézte fel az erre adott saját reakcióját: „Gyermekedként, fiadként patronáltad, menedzselted, a kerületben mindenhová kísérted, mutattad, adtad a lehetőséget.”

Hovatovább Takács József lánya is olyan nyilatkozatot tett a kihallgatásán, ami arra mutat, hogy édesanyja vélekedésével ellentétben Takács és Deme közt valóban a cikkben említett mentori viszony állt fenn. 

Részlet Takács Mónika vallomásából

A fentiekben olyan közléseket szemléltettünk, amelyeket a bíróság bizonyítékként használt fel, és amelyeket a felek a hamis tanúzás büntetőjogi következményeinek terhe mellett állítottak. Ha a szóban forgó kérdésben mégis csak Takács Józsefnének lenne igaza, az azt jelentené, hogy több tanú, így az áldozattal közös lánya is, komoly kockázatot vállaltak egy relatíve kis jelentőségű csúsztatás érdekében. Ez persze nem felel meg a valóságnak. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy az özvegyet 15 év távlatában annak a gondolata is felháborítja, hogy férje jó kapcsolatot ápolt azzal az emberrel, aki miatt később az életét vesztette.

Ennek tisztázása érdekében egyeztetésre került sor az özveggyel. Ennek eredményeként derült ki: Takács Józsefné úgy gondolja, férje nem tekintett magára Deme mentoraként.

A Csepeli kettős gyilkosság című könyv bemutatójára 2023. november 11-én, 18:00 órakor fog sor kerülni a CDFŰ Kultúrpincében (1053 Budapest, Fejér György u. 1.). A részvétel ingyenes. A rendezvénnyel kapcsolatban a szurkezonapodcast@gmail.com címen lehet érdeklődni.

A borítókép forrása: A magnóra vett gyilkosság, Tvrtko a Föld körül, 2023.